Srdce obce

Z ptačí perspektivy

Voní po trnkách a slivovici
Nejlepší slivovice široko daleko je z tichovské pálenice.

Navigace

Obsah

Tichovská pálenice

pálenice

„Kdyžťaránovšeckobolí,z postelesenechcevstať,dajsizahltslivoviceamožešhnedajtancovať.“

.

Pálení švestek, jak se na Valašsku říká – trnek, má v Tichově dlouho tradici. V 19. a 20. století bylo v Tichově údajně dokonce několik drobných pálenic. „Akciz“ se prý platil tak, že se státu odváděl každý desátý litr slivovice.

V roce 1936 bylo za předsednictví pana Petříka ustanoveno Družstvo pro postavení rolnické pálenice, která byla v listopadu roku 1937 dostavena na „humně“ pana Petříka č.p. 30. V této pálenici se pak pálilo až do roku 1966.

Nová éra pálení v Tichově začala po osamostatnění obce. První zastupitelstvo rozhodlo, že se by obec měla v této tradici pokračovat a vybudovat novou moderní obecní pálenici. Jako dar získala obec od tehdejšího družstva JZD Ploština starý chátrající sklad na hnojiva v dolní části obce. Na jeho místě byla po v roce 1995 postavena pálenice nová.

Tichovská pálenice a slivovice v ní vypálená je na okolí vyhlášená. Navíc se v obci každoročně koná degustace slivovice z tichovské pálenice, které se účastní lidé z širokého okolí.

Pálenice se nachází v dolní části obce – Odkaz na mapu

 

Provozní doba :

září – březen (dle objednávek)

Odpovědný vedoucí : Bělaška Josef, Tichov 14

 

Telefonní kontakty :

Pálenice : 736 252 014
Vedoucí : 734 245 894
Obecní úřad: 577 320 309

 

Cena: Poplatek činí 215,- Kč za absolutní vypálený litr.

 

SUŠENÍ OVOCE A VAŘENÍ POVIDEL

Součástí valašských tradic je I sušení ovoce a vaření povidel. I v Tichově byla v minulosti jedna sušárna na ovoce a tři usedlosti, kde se ještě poměrně nedávno vařila povidla (neboli „kotloviny“).

V roce 1995 bylo v dolní části vesnice na „Rovni“ vybudována pěstitelská pálenice, jejíž součástí je i místnost se sušárnou na ovoce a kotlem pro vaření povidel.

Sušárna na ovoce pracuje na principu horkého vzduchu, který se ohřívá pomocí spalování dřeva. Kapacita sušárny je 200 kg syrového ovoce (hrušek, jablek, švestek a podobně).

Do měděného kotle na povidla se vejde 100 kg švestek. Pod kotlem se rovněž topí dřevem. Jeho velikou výhodou je to, že se nemusí ovládat ručně, ale jeho pohon je zajištěn elektrickým motorkem.

Cena za sušení a vaření povidel je stejná – 2 Kč / kg zpracovávaného syrového ovoce